expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Nezapomeňte! Růžové řidičské průkazy brzy končí. Jejich výměna je povinná!


Pokud jste vlastníkem starší verze řidičského průkazu, který má podobu růžové papírové karty zalité v plastovém obalu, chtěli bychom vám připomenout, že koncem roku končí jeho platnost. Jedná se o řidičské průkazy, které byly vydávány v letech 1993 až 2004 (podle Policie České republiky vlastní takový průkaz přibližně 650 000 řidičů motorových vozidel). Řidiči si za výměnu průkazů budou muset zaplatit. Kromě toho končí i novější typ řidičského průkazu, který také neměl omezenou dobu platnosti. I tento doklad bude potřeba vyměnit, ale máte na to více času.



Konec růžových řidičských průkazů

Starým řidičským průkazem se také říkalo i neomezené řidičské průkazy, protože na rozdíl od aktuálně vydávaných dokladů neměly na sobě uvedenou časovou platnost. Přesto jich bude muset přibližně 650 000 řidičů do 1. ledna 2024 vyměnit. Důvodem je směrnice Evropské unie z roku 2006, na jejímž základě na Slovensku dochází ke zkrácení platnosti některých řidičských průkazů, které budou postupně sjednoceny do jednoho univerzálního typu.

Výměna růžového řidičského průkazu je povinná, a v případě, že tak neučiníte, jízda s ním se bude od roku 2024 považovat za jízdu bez platných dokladů. Řidičům s neplatným řidičským průkazem hrozí pokuta od 30 až do 100 eur. Dávejte si proto pozor a výměnu proveďte co nejdříve.

Končí platnost i dalším dokladem

Na Slovensku je momentálně aktivních až 5 různých typů řidičských průkazů. Kromě růžového končí platnost i řidičským průkazem vydávaným od května 2004 až do ledna 2013. V tomto případě máte více času až do roku 2032 (10 let).

Později vydávané řidičské průkazy mají standardní platnost 15 let. Ovšem výjimku mají řidiči nad 65 let, jejich průkazy mají platnost jen pět let a potřebné je k nim doložit i platný důkaz o zdravotní způsobilosti.

Jednotný řidičský průkaz

Jednotný vzor řidičského průkazu, který se na Slovensku vydává od roku 2015, postupně dostanou všichni řidiči. Je na něm jméno, příjmení, podpis řidiče, fotografie, místo a datum narození, datum vydání a splatnosti, místo vydání, číslo průkazu a skupina oprávnění.

Kromě osobních údajů obsahuje jednotný řidičský průkaz také speciální ochranné prvky. Jde o ochranný podtisk, pozitivní mikrotext, opticky variabilní barva, UV grafika, průhledný hologram, údaje a podoba držitele, které jsou vyhotoveny technologií laserového gravírování.

Za nový řidičák si zaplatíte

Požádat o výměnu řidičského průkazu můžete na kterémkoli oddělení dokladů okresního policejního ředitelství.

„Žadatel je povinen předložit řidičský průkaz o jehož výměnu žádá, občanský průkaz a podrobit se nasnímání obličeje a podpisu. Držitel řidičského průkazu, který dovršil 65 let, předkládá i platný doklad o zdravotní způsobilosti,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva vnitra Slovenské republiky Denisa Bárdyová.

Výměna řidičského průkazu není zdarma. „Poplatek je ve výši 6,50 eura a nový řidičský průkaz obdrží žadatel do měsíce. Na požádání je možné vyhotovit řidičský průkaz urychleně do dvou pracovních dnů, přičemž poplatek je v tomto případě 26 eur,“ dodává Bárdyová.

Výměnu řidičského průkazu doporučujeme zrealizovat co nejdříve. Na konci roku se očekává zvýšený nápor žádostí o výměnu, což může způsobit delší čekání na vybavení a nervozitu.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 13.09.2024

100%
Vše proběhlo naprosto v pořádku.
  • + Rychlá reakce
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 17.09.2024

100%
Kvalita, cena a rychlé doručení.jsem velmi spokojená
  • + Skvělé výrobky a okamžité dodání
review-person-icon
Spokojená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 02.09.2024

100%
Co chceš dostaneš
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku